Glaukom: orsaker, symtom och behandlingar
Du känner förmodligen till grå starr, en välkänd ögonsjukdom. Men vet du vad glaukom är eller är du kanske själv drabbad av det? Läs mer om det här.
Vad är glaukom och vad orsakar det?
Glaukom är en sjukdom i ögat. Den kan ha olika orsaker, men utlöses ofta av högt tryck i ögat eller en störd blodtillförsel till ögat. Under sjukdomens gång kan det uppstå skador på synnerven som är oåterkalleliga och kan leda till blindhet om de inte behandlas.
Som nämnts ovan varierar orsakerna till glaukom, men sjukdomen orsakas oftast av högt intraokulärt tryck.
Intraokulärt tryck uppstår i ögats kamrar som är fyllda med kammarvatten. Vattnet, som flyter mellan linsen och hornhinnan, produceras i ögats ciliarkropp. Därifrån strömmar det från ögats bakre kammare till den främre kammaren och lämnar sedan ögonkamrarna genom den så kallade Schlemmska kanalen.
Det är en kontinuerlig process som förser linsen och hornhinnan med viktiga näringsämnen. I ett friskt öga säkerställer denna cirkulation ett konstant tryck med normala värden mellan 10 och 21 mmHg. Om cirkulationen störs eller om kammarvattnet inte kan rinna ut helt leder detta dock till ett ökat intraokulärt tryck med värden från 24 mmHg.
Ökat intraokulärt tryck kan orsaka skador på synnervens nervfibrer. Ju mer motståndskraftig synnerven är, desto mindre är skadan.
Blodtillförseln till synnerven är en av de faktorer som avgör om ditt öga är mottagligt för glaukom eller inte. Om blodtillförseln är god kan ett högt intraokulärt tryck tolereras. Glaukom kan dock även uppstå med normalt ögontryck som en följd av dålig blodcirkulation. Om den är otillräcklig får nervcellerna inte tillräckligt med näring och syre.
Det finns andra orsaker till glaukom, t.ex. sekundära skador till följd av inflammation eller skada. I några få fall kan glaukom också vara medfött eller uppkomma vid födseln. I detta fall kallas det sekundärt glaukom om det orsakas av ett befintligt tillstånd.
Kan man bära kontaktlinser om man har glaukom?
Ja, personer med glaukom kan använda kontaktlinser förutsatt att deras läkare tillåter det. Det finns till exempel vissa typer av ögondroppar som är utformade för att minska trycket i ögonen och som inte får användas tillsammans med kontaktlinser. Dessa typer av ögondroppar kräver ett recept, så du bör diskutera denna behandling med din läkare.
Om du inte upplever några problem med att regelbundet bära kontaktlinser trots att du har glaukom bör du kunna bära dem.
Vilka är de vanligaste typerna av glaukom?
Vid normalspänningsglaukom skadas synnerven inte av ett ökat intraokulärt tryck utan av ett stört blodflöde.
Vid trångvinkelglaukom sker när dränering av kammarvattnet blockeras, vilket leder till en omedelbar ökning av det intraokulära trycket. Vinkelglaukom kan orsaka en glaukomattack. Detta är ofta förknippat med en akut synstörning, svår huvudvärk, illamående eller röda ögon. En glaukomattack är en nödsituation och bör omedelbart behandlas av en ögonläkare. För att begränsa synfältsförlustens förlopp är regelbundna besök hos ögonläkaren nödvändiga. De kommer att introducera dig till de olika behandlingarna.kommer plötsligt och kan ha smärtsamma symtom. Detta tillstånd är också känt som akut glaukom.
Öppenvinkelglaukom är den vanligaste typen och går ofta obemärkt för patienten. På grund av ett blockerat utflöde av kammarvattnet ökar det intraokulära trycket och leder till ett kroniskt högt tryck i ögat som långsamt skadar synnerven.
Hur påverkar glaukom vardagen?
Så länge du inte lider av allvarliga symtom kan du fortfarande klara av vardagen. När skadan på synnerven blir mer uttalad kan synen påverkas, vilket framgår av bilderna ovan. Bild A representerar normal syn medan bild B visar vad man kan se med glaukom.
Riskerna i samband med glaukom ökar när synen försämras. Till exempel kan man börja snubbla när man går och förmågan att fortsätta köra bil blir begränsad eller omöjlig. I allvarliga fall kan patienterna bli beroende av ytterligare hjälp. Tyvärr kan rädslan för total synförlust också vara plågsam.
Vilka är symptomen på glaukom?
Symtomen varierar beroende på vilken typ av glaukom det rör sig om. Ofta märker man inte av några symtom under en längre tid. Glaukom kan uppmärksammas flera år senare först efter att synproblemen börjar uppstå, till exempel svarta fläckar eller en mörk slöja i kanten av synfältet. Ju allvarligare glaukomet är, desto mindre blir synfältet. Obehandlat glaukom kan leda till fullständig blindhet. Därefter är det inte längre möjligt att återställa synen.
Vinkelglaukom kan orsaka en glaukomattack. Detta är ofta förknippat med en akut synstörning, svår huvudvärk, illamående eller röda ögon. En glaukomattack är en nödsituation och bör omedelbart behandlas av en ögonläkare. För att begränsa synfältsförlustens förlopp är regelbundna besök hos ögonläkaren nödvändiga. De kommer att introducera dig till de olika behandlingarna.
Vilka är behandlingsalternativen?
Tyvärr finns det inget botemedel mot skador som orsakas av glaukom, men behandling i rätt tid kan begränsa skadorna och bromsa sjukdomsutvecklingen. Därför är det tillrådligt att regelbundet låta undersöka ögonen av en expert.
Redan innan du får symptom kan läkaren upptäcka glaukom och inleda behandling omedelbart. Vid varje rutinundersökning mäts din synskärpa och ditt intraokulära tryck och ditt synfält kontrolleras. Om glaukom misstänks kommer även din synnerv att undersökas. Med hjälp av toppmodern utrustning, t.ex. en spaltlampa, kan din ögonläkare ta en närmare titt på din synnerv. De kommer att kunna avgöra hur långt ditt glaukom har framskridit efter undersökningen.
Om det intraokulära trycket är förhöjt kontrolleras även kammarvinkeln. Om utflödet av kammarvattnet är stört används ofta ögondroppar. Om medicinering och ögondroppar inte ger tillräcklig effekt kan kirurgiska ingrepp normalisera utflödet av kammarvattnet igen. Laserbehandling eller kirurgi skapar en ytterligare utflödeskanal för kammarvattnet eller förstorar den befintliga kanalen. Genom att normalisera trycket avlastas synnerven, vilket fördröjer eller stoppar den gradvisa synförlusten.
Vilka är riskfaktorerna för glaukom?
Vem som helst kan drabbas av glaukom. Det finns dock flera faktorer som bidrar till en ökad risk:
Svårt förhöjt intraokulärt tryck
- Svårt förhöjt intraokulärt tryck
- Hög ålder
- Familjehistoria
- Närsynthet
- Diabetes
- Cirkulationssjukdomar
Läs mer
Vill du veta mer? Läs mer i ögonsjukdomar: en komplett guide för att lära dig mer om ämnen som ögoninfarkt eller gråstarroperation.
Källa
1. Woche des Sehens, Augenkrankheiten – Zahlen für Deutschland
2. National Library of Medicine, What Do Patients With Glaucoma See? Visual Symptoms Reported by Patients With Glaucoma