Logga in

Vad är blått ljus och är det skadligt för ögonen?

Bc. Katarína Mellová

Medicinskt granskad av Bc. Katarína Mellová, Optiker, den 2024-10-23. Skriven av Lentiamo

Table of contents

Blått ljus, en term som vi ofta hör men kanske inte förstår till fullo, är närvarande i våra dagliga liv. Från mobilskärmar, datorskärmar och till och med solen själv kommer blått ljus från en mängd olika källor.

Vad är blått ljus och är det dåligt för ögonen? Även om det inte finns något slutgiltigt svar på om blått ljus i sig är dåligt för ögonen, kan dess följdeffekter överraska dig.

Optikerna på Lentiamo är här för att bryta ner begreppet blått ljus i enkla termer. Vi utforskar de vanligaste källorna, fördjupar oss i de associerade potentiella riskerna, fördelarna och ger praktisk vägledning om hur vi kan vara uppmärksamma på vår exponering för blått ljus framöver.

Vad är blått ljus?

Blått ljus är en del av det synliga ljuset. Det hör till den del av det elektromagnetiska spektrumet som utgörs av synligt ljus. Det kan vara både nyttigt och potentiellt skadligt för våra ögon och vårt allmänna välbefinnande.

Dess våglängdsområde är från 380 till 500 nm, vilket betyder att blått ljus har a en hög energifrekvens. Kort sagt, ljus med kort våglängd och hög energi är känt för sin förmåga att tränga djupare in i materia än ljus med längre våglängd. Detta väcker frågan om blått ljus är skadligt.

På bilden nedan kan du se blå ljusvågor i ena änden av ljusvågspektrumet.

infografik över spektrumet av blått ljus som illustrerar ljusvågor med låg till hög energi

Var kommer det blå ljuset ifrån?

Solen är den främsta källan till naturligt blått ljus, men digitala enheter som datorer, mobiltelefoner, lysrör och LED-TV avger betydande mängder artificiellt blått ljus.

Vi utsätts kontinuerligt för varierande mängder blått ljus under hela dagen och natten. Vårt ökande beroende av digitala skärmar och artificiell belysning i våra dagliga rutiner gör det praktiskt taget oundvikligt.

Andra typer av ljus

Intressant nog är det bara en liten del av ljuset som kan ses av det mänskliga ögat. Regnbågens välkända färger - rött, orange, gult, grönt, blått, indigo och violett - utgör det ”synliga ljuset” inom det elektromagnetiska spektrumet.

Utöver detta finns det vågor med lägre energi, inklusive mikrovågor, radiovågor och infraröda strålar. Det finns också vågor med högre energi, inklusive ultraviolett, röntgenstrålning och gammastrålning. Ingen av dessa kan ses med blotta ögat. 

Visste du? Att förstå de olika egenskaperna hos och användningsområdena för olika typer av ljus är viktigt i olika vetenskapliga, industriella och vardagliga sammanhang. Genom att studera dem kan vi utnyttja deras fördelar och samtidigt minimera potentiella risker. Forskning om förhållandet mellan blått ljus och våra ögon pågår.

Vad gör blått ljus med dina ögon?

Blått ljus spelar en komplex roll för vår synhälsa. Särskilt i samband med digitala skärmar och artificiell belysning kan det leda till olika risker. Långvarig exponering för enheter som avger blått ljus kan anstränga våra ögon och leda till symtom som ögontrötthet, torrhet och huvudvärk

Blått ljus från solen är också en nödvändig del av den visuella hälsan och regleringen av fysiologiska funktioner som vakenhet och sömn.

Läs mer om fördelarna och de potentiella riskerna med blått ljus nedan.

Risker med blått ljus

person som bär glasögon och använder laptop på kontor

Överdriven exponering för blått ljus, särskilt från skärmar, kan potentiellt ha negativa effekter på våra ögon och vår allmänna hälsa. Här är några risker som du bör tänka på:

Sömn

Särskilt på kvällen kan exponering för blått ljus påverka produktionen av melatonin, ett hormon som ansvarar för att reglera sömnen. Denna störning av den naturliga dygnsrytmen kan påverka både varaktigheten och kvaliteten på vår vila. 

I sin tur kan störd dygnsrytm  bidra till sömnstörningar ochnbsp;kan möjligen öka risken för vissa cancerformer.

Experter rekommenderar ofta att man lägger ifrån sig elektroniska apparater två timmar före sänggåendet för att främja bättre sömnkvalitet.1

När man försöker förstå om blått ljus orsakar cancer är det viktigt att klargöra att blått ljus i sig inte är känt för att vara cancerframkallande. En studie har dock visat att långvarig exponering för högintensivt blått ljus, särskilt på natten, kan störa vår dygnsrytm, vilket kan potentiellt öka risken för bröst-, prostata- och kolorektal cancer.2

Digital ögonbelastning

Långvarig skärmtid kan leda till digital ögonansträngning, ett tillstånd som kan orsaka obehag och synproblem. Blått ljus i sig har inte visat sig vara orsaken till dessa symtom. Däremot kan vår relation till skärmar och våra användningsmönster vara bidragande faktorer.

Makuladegeneration

Makuladegeneration (AMD) är ett tillstånd som påverkar den centrala delen av näthinnan, vilket kan leda till att den centrala synen försvinner.

Forskning visar att blått ljus från solljus kan öka risken för makuladegeneration och förvärra dess utveckling.3 De studier som specifikt kopplar samman AMD och blått ljus från elektroniska apparater är dock inte entydiga.

Visste du? Makuladegeneration är en av de främsta orsakerna till synnedsättning hos äldre vuxna. Den upptäcks och övervakas med hjälp av en Amslers grid-test

Risker för barn

Det är värt att notera att barn och vuxna kan reagera olika på exponering för blått ljus. Solljus är avgörande för barns ögonutveckling. Att spendera mindre tid utomhus och mer tid med datorer och närläsning ökar risken för närsynthet hos barn vid nio års ålder, enligt en nederländsk studie av över 5.000 barn födda mellan 2002 och 2006.4

Så även om det fortfarande pågår forskning om blått ljus och dess effekter på barns ögon, kan det vara klokt att minimera skärmtiden för barn. Rådgör alltid med din vårdgivare för personlig vägledning om vad som är bäst för dig eller ditt barn för att säkerställa en sund ögonutveckling och syn.

Fördelar med blått ljus

Vi hör mycket om dess negativa effekter, men blått ljus är också en nödvändig del av vårt dagliga liv. Det är en naturlig del av solljuset och spelar en viktig roll i regleringen av kroppens biologiska funktioner.  De främsta fördelarna med blått ljus är:

  • Boosta vakenhet
  • Hjälper minnet och hjärnans funktion
  • Höjer humöret
  • Reglering av kroppens naturliga sömn- och vakenhetscykel (dygnsrytm)

Hur man begränsar blått ljus

För att mildra de potentiella negativa effekterna av för mycket blått ljus kan du vidta följande åtgärder:

  • Minska skärmtid: Begränsa skärmtiden, särskilt före sänggåendet, för att förbättra sömnkvaliteten.
  • Nattläge: Många elektroniska apparater har ett ”nattläge” eller ”blåljusfilter” som reducerar det blå ljuset som avges.
  • Justera skärmens ljusstyrka: Sänk ljusstyrkan på dina skärmar för att minska exponeringen för blått ljus.
  • Använd arbetsbelysning: För att minska kontrast och bländning, lägg till mjuk, indirekt belysning i din arbetsmiljö. Detta kan hjälpa till att minska ansträngningen på dina ögon när du arbetar vid datorn.
  • Regelbundna pauser: Ta korta pauser under skärmanvändning för att vila ögonen.
  • Blåljusglasögon: Överväg att använda blåljusglasögon som filtrerar bort skadligt blått ljus. De kan vara särskilt användbara för personer som tillbringar många timmar framför skärmar.

Vill du skydda dina ögon?

Utforska ett brett urval av högkvalitativa blåljusglasögon nu

Köp blåljusglasögon

Avslutande tankar från Lentiamo

Sammanfattningsvis spelar blått ljus en avgörande roll i våra dagliga liv, från dess naturliga källa i solljus till dess närvaro i digitala skärmar och artificiell belysning. Det kan också leda till potentiella risker.

Även om dess effekter på våra ögon, sömn och allmänna välbefinnande är mångfacetterade, är det viktigt att förstå och hantera vår exponering. Att hitta en balans mellan att dra nytta av blått ljus och skydda vår hälsa är avgörande.

Läs mer


Sources

1. Harvard Health Publishing, No more counting sheep: Proven behaviors to help you sleep
2. Environmental Health Perspectives, Evaluating the Association between Artificial Light-at-Night Exposure and Breast and Prostate Cancer Risk in Spain (MCC-Spain Study)
3. National Library of Medicine, Macular degeneration: peculiar sunlight exposure in an agricultural worker
4. National Library of Medicine, The impact of computer use on myopia development in childhood: The Generation R study

Missa inte viktiga nyheter.

Registrera dig för vårt nyhetsbrev!

Kommentarer

    Inga frågor

    *Obligatoriska fält

    Bästsäljande produkter